onsdag den 16. juli 2014

Stockholm - madoplevelser mm.

Vi besøgte Stockholm til en lang weekend i juni, hvor vi besøgte Frantzén, The Flying Elk og Matbaren.


Restaurant: Frantzén
Hjemmeside: http://www.restaurantfrantzen.com/

Reelt set har vi ikke besøgt Frantzèn før, for sidst vi var her, hed stedet Frantzèn og Lindeberg, men nu har Lindeberg altså forladt stedet, og Frantzén kører solo. Stilen er meget den samme, og jeg vil derfor ikke gå så meget i detaljer - jeg tog ikke engang billeder af alle retter.

Menuen var denne aften:


Og aftenens Satio Tempestas menu bestod af:


Og retten var meget anderledes end andre år. Fremfor den sammenhængende ret, vi plejer at få, kan dette mere beskrives som grønt og urter med en smørdyppelse til, som man så kunne dyppe grøntsagerne i - lidt a la den italienske ret bagna cauda.


Vores favoritret denne aften var en tataki på bøf med trøffel og brunet smør. Dette var en yderst simpel ret men med en fantastisk smag. Alle andre retter var også gode og nogle bedre en det, men alt i alt er vi i dag nok knap så begejstret for stedet, som vi før har været.

Vi kommer nok tilbage en dag, men næste gang i Stockholm vil vi prioritere et andet sted - det kan jo heller ikke være Frantzén hver gang.


Restaurant: The Flying Elk
Hjemmeside: http://www.theflyingelk.se/

Da vi hørte, at Frantzén havde åbnet en engelsk gastro pub, var vi naturligvis solgt på ideen. Selvom det stilmæssigt ligger langt fra hans normale køkken, så måtte det bare være en god indikator, at han var indblandet.

Desværre var vi ikke så imponerede over maden.

Vi startede med nogle snacks, der var rigtig lækre - især chipsene med trøffeldip. Derudover fik vi flæskesvær med chilidip og to små toasts med kyllingelever.

Men hovedretterne var begge bare "forkerte" i det. Sebastian fik fish and chips med karry-remoulade, og hvorfor nogen ville vælge at putte karry i remouladen, ved jeg ikke, og så havde fisken ikke fået nok ifølge Sebastian. Og jeg fik deres "The Iron Lady" burger, der er en søndags specialitet med alt det sædvanlige. Og ved første bid var jeg faktisk henrykt - den var perfekt stegt og havde den bedste saftige og smagfulde resultat, jeg nogensinde har prøvet i en burger. MEN ca. en tredie del inde i burgeren gik det op for mig, hvor salt den rent faktisk var, og det blev simpelthen for meget. Brødet var også lidt brændt på, og chipsene var lidt for sprøde og fedtede.

Så alt i alt er vi godt skuffede over dette sted, og vi vender ikke tilbage. Til den pris så skal maden altså være i orden - hver gang.Restaurant: Matbaren (Mathias Dahlgren)
Hjemmeside: http://www.mathiasdahlgren.com/

Vi har besøgt Matbaren før, og vi er stadig ligeså begejstrede som på vores tidligere besøg. Og Matbaren var klart vores bedste madoplevelse på denne Stockholm tur.

Vi startede med:
Grillet blæksprutte med friteret surdej, agurker, peber og urter (Mig)
Laks med avokado og urter (Sebastian)


Og de næste to delte vi:
"Steamed bun" med griseslag, grønne tomater, fennikel og chili
Ung ged med sardel, hvidløg, grønt og en god kraftig sovs


Og vi valgte at slutte af med en sidste salt ret fremfor en dessert:
Hvide asparges med røget smørsovs, 63 grader æg og kørvel (Sebastian)
Artiskok, karameliseret valle, trøfler, mandler og skalotteløg (Bitten)


Frokostens bedste ret var klart den dampede "bolle" med griseslag. Det er en ret, der nogle steder har skuffet, men andre steder såsom her har den været fantastisk. Og det er selvfølgelig fyldet, der er det afgørende, og her var det fantastisk smagfuld.

Alle retter var dog rigtig gode. Det var f.eks. interessant at prøve ged, som sjovt nok hedder "killing" på svensk, hvilket fik retten til at lyde lidt barbarisk for os simple danskere. Og blæksprutteretten var en dejlig frisk ret med gode smage og teksturer, jeg gladelig ville spise igen.

Eneste fejl ved besøget var, at vi ikke fra starten valgte at skulle have tre retter, og dermed sluttede vi af med en relativ let ret, der ville have været bedre at starte med. Det må vi huske til næste gang, for der er ingen tvivl om, at vi vender tilbage en dag.


Og til sidst en smule om vores oplevelser på turen. Tjah, faktisk brugte vi det meste af vores tid bare til at gå rundt i byen og hygge på vores dejlige værelse med badekar. Men vi fik da besøgt Wasa museet for første gang, og det var rigtigt interessant - et meget anderledes museum, der blot består af et rigtigt gammelt skib og dens tragiske historie. Kort fortalt: den blev bygget forkert og sank derfor kort efter de blev søsat, hvor den lå i mange år inden man fandt dens placering og valgte at hæve den igen.

Ingen kommentarer: