mandag den 25. februar 2013

Geist - et hurtigt kig

Restaurant: Geist
Hjemmeside: http://restaurantgeist.dk/

Vi spiste på Geist sidste søndag, efter at vi havde været ude og se Cirque du Soleil, som i øvrigt var en udmærket oplevelse.

Jeg fik denne aften:
Bagte jordskokker med kondenseret kærnemælk
Blæksprutter med forårsløg og blomsterkarse
Artiskokker med svinebryst og sort trøffel
Øllebrød med flødeskum
Og Sebastian fik:
Spinat let stuvet med salturt og piment
Vesterhavspighvar med fennikel ravioli på ost
Kalvekæber med dampede morkler
Luft i luft i luft tiramisu

Mine bagte jordskokker var varme og bløde og havde en skøn kraftig smag. Blæksprutterne smagte fantastisk med de let brændte forårsløg. Grisen var som altid himmelsk. Da jeg spiste blæksprutterne, tænkte jeg ellers, at det ville være en ny favorit ret på stedet, men da jeg så fik grisen derefter, var den alligevel stadig bedre. Øllebrøden viste sig at være helt anderledes end sidst, da den nu bestod af en stor makron med øllebrød og fløde i midten - det var sjovt at prøve, men jeg foretrækker den, som jeg fik første gang vi besøgte Geist.

Blæksprutteretten - mums.

Sebastians spinat var udmærket. Han var lidt skuffet over pighvar retten, da raviolien smagte anderledes og ikke så godt som sidst, og fisken var måske også stegt anderledes. Kalvekæberne var også udmærket, men var naturligvis ikke nær så god som min svin. Og tiramisuen var en af de bedre tiramisuer, han har fået.

Næste gang vi besøger stedet, skal Sebastian have lov til at få den skønne svinebryst, og jeg må prøve noget nyt.

onsdag den 20. februar 2013

Lumskebugten og "Copenhagen Dining Week"

Restaurant: Lumskebugten
Hjemmeside: www.lumskebugten.dk

For første gang benyttede vi os i år af at få en billig middag i byen under "Copenhagen Dining Week". Vi havde egentlig håbet på at få et bord på Krogs Fiskerestaurant, men den var hurtig booket på de tidspunkter vi kunne. Så istedet valgte vi Restaurant Lumskebugten, som Sebastian havde hørt godt om.

Menuen bestod af:
Luftig vesterhavsbisque med jordskokker og torsk.
Kalvekæber "Wienerart" (olie, citron, kapers, peberrod, persille) serveret med vintergrønt i form af hvidkål, blomkål og løg.
Profiteroles med vaniljeis og blodappelsinsalat.

Maden var udmærket uden at være fantastisk. Kalvekæberne i sig selv var kedelige, men sammen med tilbehøret smagte det godt. Desserten var for mig aftenens bedste ret, da de modsat andre steder, hvor jeg har fået lignende ret, havde sørget for at isen ikke var for kold og ubehagelig at spise sammen med bagværket.


Min kritik af dette besøg består udelukkende af den måde, vi blev pladseret på og behandlet af personalet, og om dette bare er den måde, som Lumskebugten kører på, eller om det er et resultat af "Copenhagen Dining Week" ved jeg ikke - måske er det sådan, at alle restauranter agerer i denne uge?

Ved ankomst fik vi at vide, at vi kunne vælge en af tre ledige borde i gangen, for det var altså bare det, der var tilbage på dette tidspunkt (klokken var 17:30). Døren ud til kulden var direkte bag os, og der var konstant rend af nye gæster og tjenere i gangen. Lydniveauet var også ret højt, da man både fik lyden fra de rigtige lokaler, tjenerens rend og køkkenet lige bag os. OK - det var en billig menu, men helt ærligt ville jeg hellere have betalt fuld pris end at blive behandlet således. De burde ikke have solgt disse 4 borde, og det var ikke bare os der var utilfredse. Faktisk tror jeg, at vi var de eneste, der ikke klagede højlydt til tjeneren. Det nyttede jo ikke rigtigt på dette tidspunkt, hvor bordene allerede var solgt. Men jeg håber på, at de er blevet klogere nu, for jeg tvivler på, at mange fra denne gang vender tilbage igen - måske endda fravælger restauranten en anden gang - og jeg er fristet til det samme. Men maden faldt i ret god jord hos Sebastian, og da jeg spurgte ham efter hovedretten, gjorde han det klart, at her ville han meget gerne tilbage til. Og da jeg tror og håber på, at denne oplevelse ikke er den måde som restauranten kører på normalt, er jeg villig til at give den en ekstra chance.

I hører nærmere, når den dag kommer.

søndag den 3. februar 2013

Sushi ekperimentet: Tilbage på Umami


Restaurant: Umami
Hjemmeside: http://www.restaurantumami.dk

Dette er ikke første gang, vi genbesøger en af vores sushi favoritter, men det er første gang, hvor oplevelsen blev noget anderledes, og derfor mener vi også, at det er på tide at justere pointene til for stedet - Umami i dette tilfælde.

Vi fik til denne aften:
2 foretter; "Den-miso marineret mero med hummerskum og hijiki" og grøntsags tempura.
6 nigiris; Laks, Tun toro, Kingfish Yellowtail, helleflynder, kammusling, ål teriyaki og en foie gras gunkan.
2 ruller; Negitoro og hummer.

Aftenens favoritter var tun toro nigirien, foie gras gunkanen og Negitoro rullen.

Den miso marinerede "Mero", som er en chiliensk havbars, var også god. Og ligeledes var hummer rullen.

Resten var bare OK - især i forhold til prisen, og lakse nigirien skuffede noget i forhold til den, vi fik sidst på stedet.

Service og omgivelser er rigtig god for Umami, men denne aften var støjniveauet lige højt nok og trækker derfor noget ned i karakteren i forhold til sidste gang.

Pointene for dette besøg på Umami bliver hermed
                          Bitten  Sebastian

1. Lakse nigiri             3,8      3,9
2. Negitoro                 4,2      4,0    (2. Bedste rulle)
3. Tun toro nigiri          4,1      4,0    (3. Bedst ellers)
4. Resten af maden          3,9      4,0
5. Service/omgivelser       4,0      4,2

Og hermed får Umami en samlet bedømmelse på 40,1 ved dette besøg og gennemsnittet med sidste gang bliver 41,2. Dette betyder, at Umami nu er under Damindra i karakter og deler en 3. plads med Bento.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Og hermed er Sushi eksperimentets resultat:

1) Alex sushi med 42,5 point (Lukket til d. 8. Maj)
2) Damindra med 41,9 point
3) Umami med 41,2 point
3) Bento med 41,2 point
4) Karma Kannon med 38,7 point
5) Sushitarien med 38,1 point
6) Sticks and Sushi i Tivoli hotel med 37,1 point
7) Izumi Sushi med 36,1 point

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vi mangler nu at besøge/genbesøge:

Susu
Selfish
A sushi
Omakase sushi
Hatoba

Og som altid skal i bare sige til, hvis i har andre forslag til mit lille sushi eksperiment.

lørdag den 2. februar 2013

Sushi eksperimentet: Damindra

Restaurant: Damindra
Hjemmeside: http://www.damindra.dk/

Vi har før besøgt Damindra men dette var første gang, hvor vi fik rigtig sushi på stedet, efter at jeg er begyndt med mit lille sushi eksperiment. Sidst vi besøgte stedet, fik vi en skøn signatur menu, og det sushi, der var med i denne menu, var rigtig godt. Så det var altså med høje forventninger, at vi en lørdag spiste sushi til frokost på Damindra.

Vi fik til denne frokost:
1 forret; Udvalg af sizzling sashimi.
4 nigiris; laks med hvidløg, hamachi, tofu og kammusling.
2 ruller; pirikari tun og tempura reje.

Vi startede frokosten med et udvalg af sizzling sashimi til 2. Den bestod af nogle gode stykker af laks, tun, hamachi, kammusling, sød reje og tofu serveret med en sovs på soya, olie og ingefær. Dette var nok noget af det bedste sashimi vi nogensinde har fået - det smagte himmelsk.


Og herefter fik vi 4 slags nigiri, hvor alle var helt fantastiske. Lakse nigirien var den bedste siden Alex sushi, tofu nigirien var dejlig saftig med en tilpas sødme, kammusling nigirien var også god og den med hamachi var en af de bedste hamachi nigiri, vi har fået. Den var dejlig blød og smagfuld - mange gange syntes vi, at hamachi nigirier skuffer, men denne var virkelig skøn.

Og til sidst fik vi to ruller; en krydret med tun og en masser af tobiko rogn på toppen og en med tempura stegt reje, jalapeno, tobiko rogn og agurk toppet med avokado og unagi sauce. Rullerne var ok, men alligevel godt under det niveau, som sahimien og nigirierne havde sat. Næste gang vil vi nok bestille flere nigiris og så måske bede tjeneren anbefale deres bedste rulle.


Og inden vi fik vores regning kom der lidt chokolade at slutte af på. Service og omgivelser var helt i toppen sammen med Alex og Umami, hvor mange andre sushi steder halter noget efter.

Pointene for Damindra bliver hermed
                          Bitten  Sebastian

1. Lakse nigiri             4,5      4,2
2. Tempura reje             3,9      3,8    (2. Bedste rulle)
3. Sizzling sashimi         4,5      4,5    (3. Bedst ellers)
4. Resten af maden          4,2      4,2
5. Service/omgivelser       4,0      4,1

Og hermed får Damindra en samlet bedømmelse på 41,9 point og kommer ind på en 3. plads.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Og hermed er Sushi eksperimentets resultat:

1) Alex sushi med 42,5 point (Lukket til d. 8. Maj)
2) Umami med 42,3 point
3) Damindra med 41,9 point
4) Bento med 41,2 point
5) Karma Kannon med 38,7 point
6) Sushitarien med 38,1 point
7) Sticks and Sushi i Tivoli hotel med 37,1 point
8) Izumi Sushi med 36,1 point

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vi mangler nu at besøge/genbesøge:

Susu
Selfish
A sushi
Omakase sushi
Hatoba

Og som altid skal i bare sige til, hvis i har andre forslag til mit lille sushi eksperiment.

lørdag den 26. januar 2013

Sushi eksperimentet: Karma Kannon

Restaurant: Karma Kannon
Hjemmeside: http://www.karmasushi.dk/

Vi har et par gange fået take-away fra Karma Kannon, men dette var første gang, vi besøgte selve stedet.

Vi fik til denne aften
2 forretter/sideretter: fiskesvær med krydderdip og 5 slags østers.
4 nigiri: Laks med hvidløg, let grillet tun, en flamberet kammusling gunkan og en grillet beef teriyaki.
3 ruller: lobster roll, Karma crispy salmon og Karma chicken roll.

Vi ville have startet aftenen med sprøde BBQ blæksprutter, men de var desværre løbet tør for disse. Derudover havde de heller ikke miso suppe, som vi dog ikke havde tænkt os at bestille. Istedet fik vi nogle fiskesvær med krydderdip, der var ok at starte vores aften på. Jeg ville bare have ønsket, at vores drinks var kommet på samme tid.

Derefter fik vi deres udvalg af 5 forskellige slags østers, som vi delte - dvs. jeg fik 3 og Sebastian fik 2 :)
Det var lidt af en blandet oplevelse, hvor jeg var meget glad for den med oksetatar, østerscreme med karse og sprøde løg, men de andre var ikke nær så gode. Det var dog sjov at prøve, og jeg kan faktisk ikke udelukke, at vi deler en igen engang.


Og herefter fik vi så vores sushi, serveret en af gangen - dog kom nigirierne sammen. Det er ingen tvivl om, at Karma Kannon serverer noget interessant og meget usædvanlig sushi. De tre nigiri; laks, tun og kammusling gunkan var nok det mest normale denne aften, og alle smagte udmærket.

Rullerne derimod var meget anderledes end det sushi, vi normalt spiser. Vores favorit var klart hummer rullen med let grillet Læsø jomfruhummer og avokado toppet med shizo mayo og sprød kartoffel og dyppet i hummersirup. Dette var en let og delikat rulle med en fantastisk smag.

Derudover fik vi en sprød lakserulle med laks, sprød lakseskind og forårsløg toppet med lyn grillet laks, pesto, pommes frites og parmesan. Som i nok kan gætte er denne blanding af ingredienser lig med en italiensk inspireret rulle. Det var i min mening interessant at prøve men for sær til at være særlig god. Sebastian var dog langt mere imponeret af rullen, end jeg var.

Og den sidste rulle var en rulle med sprød tempura kylling, shitake svampe og løg toppet med sprøde løg og sesam og serveret med varm teriyaki sovs - dette var en udmærket kyllingerulle.

En fordel ved Karma Kannon er, at man kan bestille alle ruller i en halv størrelse og dermed have plads til at prøve mere, og dette betød også, at vi efter at have spist vores "små" ruller, da havde vi plads til en lille ekstra ting, hvor tjeneren uden tøven anbefalede deres nigiri med grillet okse teriyaki toppet med foie gras og porre. Dette var en udmærket kød nigiri - det er ellers sjældent at denne kombination virker for os.


Til sushien drak vi drinks; Karma Classic til mig, og Karma Liquid til Sebastian. Begge havde en lækker frisk smag, og smagte udmærket til sushien.

Service og omgivelser var begge udmærket uden at være noget særlig.

Pointene bliver hermed
                          Bitten  Sebastian

1. Lakse nigiri             4,1      4,1
2. Lobster roll             4,2      4,2    (2. Bedste rulle)
3. **                       3,8      3,7    (3. Bedst ellers)
4. Resten af maden          3,7      3,7
5. Service/omgivelser       3,6      3,6

**) Vi kunne ikke blive enig om hvad, der skulle bruges i kategori 3. For mig var det nok kammusling gunkan, der var bedst ellers og for Sebastian var det Karma Crispy Salmon roll.

Og hermed får Karma Sushi en samlet bedømmelse på 38,7 point og kommer ind på en 4. plads.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Og hermed er Sushi eksperimentets resultat:

1) Alex sushi med 42,5 point
2) Umami med 42,3 point
3) Bento med 41,2 point
4) Karma Kannon med 38,7 point
5) Sushitarien med 38,1 point
6) Sticks and Sushi i Tivoli hotel med 37,1 point
7) Izumi Sushi med 36,1 point

Jeg har nu fjernet 2 af vores resultater, da sushi stederne nu er lukkede:
Ebisu med 38,5 point
Fifty Fifty med 35,7 point
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vi mangler nu at besøge/genbesøge:

Damindra
Susu
Selfish
A sushi
Omakase sushi
Hatoba

Og som altid skal i bare sige til, hvis i har andre forslag til mit lille sushi eksperiment.

lørdag den 12. januar 2013

De bedste restaurant besøg i 2012

Så er 2012 slut, og som noget nyt vil jeg nu give et bud på de bedste restaurant oplevelser, vi har haft, i løbet af året.

Jeg vil inddele i tre kategorier :
***
3 stjerner for den formidable og perfekte total oplevelse.
**
2 stjerner er stadig fantastisk, men der blev begået nogle fejl, og/eller der var nogle fejlskud i menuen.
*
1 stjerne er stadig rigtigt godt, men oplevelsen var stadig lang fra perfektion. Der blev begået nogle fejl, og/eller der var for mange fejlskud i menuen, og/eller måske var maden bare ikke helt så meget i vores smag.

Og året gav følgende:

***

Frederikshøj (Århus): Dette var et af årets store overraskelser og beviset på, at der findes top mad andre steder i Danmark end i København. Vi besøgte stedet to gange i løbet af året, og stedet er på nuværende tidspunkt blandt mine absolut favoritter. Det er perfektion til det yderste men samtidig med masser af kant og unikke oplevelser.

Geranium (København): Vi besøgte Geranium til Sebastians fødselsdag i Oktober i år. Jeg var nok lidt bekymret for, at den ville skuffe, når vi nu altid har elsket den, og derfor forventede rigtig meget af stedet. Men heldigvis viste den sig at være nøjagtig så fantastisk, som den altid har været.

Herman (København): Dette var klart en af vores top favoritter, men desværre lukkede stedet i løbet af året. Vi kommer især til at savne hans æbleskiver med brændende kærlighed, og hans stegte foie gras.

Frántzen/Lindeberg (Stockholm): Endnu en af vores top favoritter, der desværre ligger i Stockholm. Stedet er dog så fantastisk, at den uden tvivl er rejsen værd. Sebastian beskriver også besøget, som den bedste total oplevelse for ham i år.

La Degustation (Prag): Dette er endnu en af de restauranter, der er en rejse værd. De serverer fantastisk mad i sin hel egen stil med en solid tjekkisk indflydelse.

**

Kokkeriet (København): Vi have et skønt besøg på Kokkeriet i december, og den er meget tæt på at få de tre stjerner fra mig.

Alberto K (København): Dette var endnu en af årets store overraskelser. Vi har i årevis sprunget restauranten over til fordel for andre steder, men nu, hvor vi endelig fik taget os sammen til at besøge stedet, viste den sig uden tvivl at være i klasse med mange af de andre fantastiske steder, vi har i København. Og der skal ikke meget til, for at også denne vil rykke en kategori op.

Dinner (London): Vi fik en fantastisk frokost på Dinner, og stort set alt var perfekt og interessant med sin helt egen charme.

Sketch (London): Vi fik en billig frokost menu på stedet. Det var en interessant og speciel oplevelse - både med maden og omgivelserne. Jeg tror, at hvis man ofrer lidt flere penge på stedet, da vil den måske rykke op i næste kategori.

FACIL (Berlin): Vi fik en skøn frokost på FACIL, hvor jeg især var imponeret over min hovedret med gris, majs og BBQ, der viste sig at være en fantastisk blanding.

*

Kadeau (København): Når Kadeau er god, så er den helt fantastisk, men alligevel har de nok stadig lidt skønhedsfejl, de skal rette op på, inden de kan rykke op i kategori.

The Ledbury (London): Vi fik kun en frokost på stedet i år, hvorfor den kun befinder sig i denne kategori. Ved tidligere besøg har den været meget bedre, og er stadig blandt vores favoritter, så måske rykker den op til næste år.

Den røde cottage (København): Vi besøgte den røde cottage to gange i løbet af året, og oplevede både retter, som var helt fantastiske og andre, som bare var gode. Det er lidt en svingende oplevelse, men når de er gode, så er de også rigtig gode.

Tim Raue (Berlin): Vi fik en god og interessant asiatisk frokost på michelin niveau, hvad er ret usædvanligt. Og jeg spår, at de vil være endnu bedre til at lave en tasting menu, end en kortere frokost, så måske vil de til næste år få en bedre karakter fra mig. Dog vil jeg gerne sikre mig at få deres fantastiske dim sums igen.

Marcus Wearing (London): Vi fik i år for første gang tasting menu på Marcus Wearing, men det viste sig desværre, at hans stil passer bedre til en tre retters menu. Aftenens favorit var de bedste brisler, jeg nogensinde har smagt - WOW, men ellers var der for mange fejlskud, så næste gang skal det blot være en frokost menu på stedet.

Nobu (London + Budapest): Nobu er ikke perfekt, men er stadig det bedste Japanske sted, vi har besøgt. I Budapest fik vi f.eks. den bedste sushi, vi nogensinde har fået, og i London en fantastisk signatur ret af "Black Miso Cod".

AOC (København): AOC var lidt en blandet oplevelse for mig - måske fordi jeg havde forventet mig for meget af stedet. Både Sebastian og min mor var dog henrykte over stedet, så måske er det bare mig, der er noget i vejen med.

Nimb Louise (København): Som erstatning for Herman åbnede Nimb Louise, hvor vi fik en udmærket frokost. Stedet lukkede dog igen med sidste servering nytårsaften.

Aqua (Wolfsburg): Aqua serverer nok nogle af de mest fancy og perfekte retter, jeg nogensinde har fået. Grunden til, at den alligevel ikke får mere end en stjerne af mig (den får tre af Michelin) er, at perfekt nogen gange bare kan være lidt for safe og ligegyldigt. Vi foretrækker nok mad med lidt mere kant.

Ti Trin Ned (Fredericia): På Ti Trin Ned fik vi smuk og delikat mad, der var rigtig lækker, men som nok ikke er en rejse i sig selv værd.

Il Grappolo Blu (København): Vi fik en mega tasting menu på stedet med god variation i retterne. Eneste ulempe ved besøget var dog, at vi bare fik for meget - både af mad og af vin. Det kan man dog nemt rette op på, bare ved at vælge færre retter.

Radio* (København): Jeg har besøgt nyåbnede Radio ikke mindre end tre gange i 2012 - det siger næsten sig selv. Maden er skøn - ikke perfekt men skøn - især hvis man tager prisen i betragtning.

Höst* (København): Stedet serverer interessante og smagfulde retter, hvor jeg især var imponeret over min meget usædvanlige forret med kammusling og speltgrød.

Pluto* (København):  Pluto serverer små kraftige retter i family style, hvor man deler retterne, så man kan prøve meget mere.

*) Skal man tage prisen i betragtning vil jeg også give en "Bitten Gourmand" til Radio, Höst og Pluto for at servere skøn gourmet mad til en meget rimelig pris.

Og det var så, hvad det blev til, i 2012. Så må vi se hvad 2013 har at byde på.

Godt Nytår til alle!

SALT

Restaurant: Salt
Hjemmeside: http://www.saltrestaurant.dk/

Vi har et par gange i løbet af 2012 blevet skuffet på a la carte restauranter, og var derfor også lidt forsigtige i vore forventninger til SALT. Heldigvis viste det sig at være en glimrende a la carte oplevelse, hvor retterne var præcis ligeså gode, som de lyder til at være.

Indretningen er skibsagtig med store træbjælker - hyggeligt og effektiv uden at være for hotelagtig. Og betjeningen venlig og afslappet.

Til forret fik Sebastian glaserede svinekæber med rødbede, selleripuré og "peberrodshollandaise". Dette var nogle dejlig møre og godt krydrede grisekæber.


Og jeg fik confit af kanin med svamperisotto, saltet citronskal og parmesan. Dette var en perfekt tilberedt kanin med masser og smag, og risottoen, der stadig havde god bid uden at det var for meget, smagte skønt dertil.


Til hovedret fik Sebastian braiseret oksehale med foie gras krokette, savojkål og kartoffelpuré. Dette var endnu en smagfuld ret, hvor Sebastian især var imponeret over kroketten.


Og jeg fik confit af grisenakke med ravioli, jordskokker som puré og bagte og sennepsbouillon. Dette var endnu en smagfuld ret med noget dejligt mørt kød, dog syntes jeg, at raviolien og måske også løget fyldt med puffet gris var lidt overflødigt. Retten smagte dog stadig skønt.


SALT serverer gode solide og smagfulde retter, jeg gladelig spiser igen. Hvis jeg skal sige noget negativt om stedet, er det nok, at jeg fandt begge mine retter lidt for salte, og for en restaurant, der har tre slags gourmet salt på bordet, er det lidt en skam. Jeg ville næsten hellere, at de var lidt undersaltet, så man selv kunne justere retterne. Alligevel vender jeg gladelig tilbage, da vi som tidligere sagt syntes, at det er svært at finde gode klassiske a la carte i København.