søndag den 12. januar 2014

Barcelona - madoplevelser mm.

I slutningen af november var det "Thanksgiving" i USA, og da Sebastian arbejder på amerikanske tider og helligdage, tog jeg fri torsdag og fredag fra arbejde, og vi tog på en lang weekend til Barcelona.

Vi bookede en lejlighed via. airbnb, der var helt unik. Det var en palazzo i en gammel bygning fra det 18. århundrede med højt til loftet og egen gårdhave med springvand. Lejligheden var moderniseret, men havde stadig lidt af det 18. århundredes historiske charme såsom stuk og maleri i loftet. Lejligheden var ret unik indrettet, hvor badeværelse og soveværelse var ud i et med en dejlig stor badekar, hvori vi hyggede - ofte med noget godt at drikke og spise. Det er en lejlighed, vi godt kan finde på at vende tilbage til - måske en sommer næste gang, så vi kan få mere nytte af gårdhaven.

Vi brugte det meste af vores tid i Barcelona på at spise godt mad i byen og ellers at slappe af og hygge i lejligheden. Vi fik dog også gået nogle få ture, hvor vi en dag kom forbi en ny udstilling i Born distriktet. Her fandt man under en restauration af en gammel markedsbygning "Marcat del Born" ud af, at den lå ovenpå gamle ruiner, og man bestemte sig for at udgrave disse og gøre dem til en udstilling inde i markedet selv. Det var en interessant udstilling, hvor både bygningen og ruinerne blev vist godt frem.

Restaurant: El Quim

På første dagen i Barcelona besøgte vi madmarkedet "Boqueria" med masservis af butikker, der solgte alt fra fisk og kød til grønt og krydderier. Det var også her, vi spiste vores frokost - i markedets mest berømte og travle "restaurant", hvor vi kun fik plads ved at stå og vente til nogle andre gik, og så var det ellers med at være hurtige.

Vi spiste følgende:
Svampekroketter
Artiskokchips
Friterede baby blæksprutter
Burger med foie gras

Det bedste var klart kroketterne, der havde en skøn og overraskende smag, da vi egentlig ikke vidste, at det var svampe kroketter, inden vi smagte dem. Artiskok chipsene var simple og meget velsmagende. Blæksprutterne var udmærket, men jeg ville nok havde foretrukket dem med aioli, og så var to friterede ting nok lidt for meget. Burgeren er en af de retter, som stedet er mest berømt for. Den var dejlig saftig, og havde en udmærket smag, men det er nok ikke en, jeg ville bestille igen.

Jeg kan klart anbefale at besøge El Quim, men vær forberedt på travlhed, og at man skal være oppe på dupperne for at få plads ved skranken. En del folk sidder dog ikke så længe, så det kan godt lade sig gøre.Restaurant: Tickets
Hjemmeside: http://www.ticketsbar.es

Vores første "fine" måltid fik vi hos Tickets, og her siger jeg "fine" i anførelsestegn, da det faktisk er mere ungt og hipt end fin, og de fleste gæster var dog også relativ afslappet klædt, og så var der flere familier med børn tilstede, hvilket er usædvanlig for en michelin restaurant, hvor man skal booke måneder i forvejen for at sikre sig et bord.

Vi fik denne aften:
Pistacie tempura
Oliven
Crostini med tomatfrø og ansjoser
Mini airbags fyldt med manchego skum
Vagtel æg i dens "rede"
Foie gras i "syltet sovs"
Tun tatar i vaffel
Knivmusling med "genfriteret" sovs og citronskum
Friture stegt fisk
Kylling i lage
Tomatbrød
Iberisk skinke
Manchego is


Vores favoritter denne aften var de unikke oliven, der var helt flydende indeni og havde en fantastisk kraftig oliven smag - en af chefkokkens signaturretter, og derudover var knivmuslingerne overraskende lækre. Det er ellers sjældent, at jeg bliver imponeret over dem. Alt var godt, men måske føler jeg ikke, at stedet helt fortjener den hype, der er om stedet. Det var sjovt at prøve, men vi har fået bedre og sjovere mad andetsteds - f.eks. Aphrodite i Nice.

Restaurant: 41 degrees experience
Hjemmeside: http://www.41grados.es/

Næste aften besøgte vi 41 grader, der er en søsterrestaurant til Tickets, hvor man får en fast menu på 41 små retter/snacks, og de var altså ret små, så man blev på ingen måder overmæt.

Stilen minder lidt om Tickets, og der var også en enkelt ting der gik igen - signaturretten med oliven, men denne gang med ansjos indeni, men oplevelsen var meget anderledes end hos Tickets. Dette var meget mere forfinet, og så var der rigtig mange inspirationer fra rundt omkring i verdenen, hvor vi f.eks. fik en variant af en snack fra Noma, hvor de bad os gætte, hvad støvet var lavet af - eddike. Dette var naturligvis nemt for os at gætte, da vi jo havde fået originalen flere gange.

Serveringen var som en oplevelse - indøvet og ekstrem professionel, og på et tidspunkt fik vi serveret en ret med en drink med en snack på toppen, og Sebastian gav sig til at forklare mig - på dansk - hvordan dette var hele ideen med tapas, da det først blev opfundet, at det skulle dække drinkglasset, så drikken var beskyttet, og man kunne se på tjeneren, at selvom hun jo ikke talte eller forstod dansk, så vidste hun præcis, hvad det var han fortalte mig, og hun så faktisk ret stolt ud over, at en af hendes gæster kunne den historie.

Stemningen på stedet var også interessant med mystisk musik og lyde og et lysshow med en blanding af stemningsbilleder såsom havet og diverse filmklip.

Maden var god og interessant - opfindsom uden at gå på kompromis med smagen, og der var ingen skuffelser. Vores favoritter var denne aften; en krydret majs chip med smag og form af blæksprutte tentakel samt en vietnamesisk mini sandwich "Banh Mi" med gris og nogle fantastiske smage. Jeg tror, at vi skal forsøge at lave denne selv en gang :)

Stedet frabeder sig, at folk tager billeder, da de gerne vil beholde oplevelsen som en overraskelse for nye gæster, og vi tog derfor ingen billeder. Jeg fik dog menuen med hjem bagefter, som i kan se nedenfor.


Vi havde en skøn aften hos 41 grader, og modsat Tickets kan jeg forestille mig at vende tilbage hertil en dag. Jeg ved dog ikke, hvor tit de ændrer deres menu, så det må vi huske at spørge ind til inden et nyt besøg.

Restaurant: Cinc Sentits
Hjemmeside: http://cincsentits.com/en/

Det var klart på Cinc Sentits, at vi fik det bedste mad i Barcelona. Vi har spist der før, og har været mere end tilfredse med stedet. Maden er skøn, smagfuld og let eksperimenterende uden at det bliver sær, eller at de går på kompromis med smagen. Denne gang spiste vi der til en frokost, hvor de har en ekstra stor gastronomisk menu. Denne skilte sig måske lidt ud fra tidligere besøg ved at være en tand mere eksperimenterende, hvad de klart er gode til. Det kan selvfølgelig også være, at det er selve restauranten, der har udviklet sig siden forrige besøg - det er trods alt over to år siden sidst.

Vi startede med 4 små snacks:
Hjemmemarinerede oliven
En gelé af oliven olie med tomat
Sprød torskeskind med citron skal og frisk "mató" ost
Hjemmelavet kiks med romesco

Og derefter gik vi videre til menuen:
Varm maple sirup med kølig fløde, cava sabayon og havsalt fra Mallorca
Østers fra Ebro Delta med citronskal
Skorzonerrod fra Girona med Karl Johan svamp, mayonnaise på sort trompet hat og rovelló svampe


Gulerødder med dybvandsrejer, lakridsrod og syltede sennepsfrø
Blandet fra haven med urteyoughurt
Foie Gras stegt med karameliseret sukker, porrer og purløg


Jomfruhummer med grisemave, sort hvidløg og søpindsvin
Bonito med pebersorbet, syltet hvidløg og røget aubergine
Due med rødvins pocheret pære og skovfrugter


Og inden dessert fik vi et udmærket osteudvalg, hvor hver ost var matchet med et dejligt tilbehør.


Menjarblanc, granatæble, cava og vild syre
Chokolade, karameliseret hvid chokolade is, chokoladekage og karamel
Banan, hasselnød og vaniljeis


Mine favoritter denne aften var jomfruhummeren med gris, gulerodsretten med lakridsrod - en fantastisk kombination viste det sig, samt foie gras retten, som vi har fået før - måske stedets signatur ret. Men ingen retter skuffede, og der er ingen tvivl om, at vi gerne vil tilbage hertil ved vores næste besøg i Barcelona.

Restaurant: Tapeo
Hjemmeside: http://www.tapeoborn.cat/

Dette var vores sidste madoplevelse i Barcelona. Sebastian havde egentlig valgt den, da han forventede det var et pinxtos sted, men det viste sig at være et helt almindelig tapas sted.

Vi fik:

Aspargestempura med "Romerco" mayo
Brisler med svampe, marv og figner
Patata Bravas
Brød med tomat og oliven olie
Blodpølse
Grise fødder "Tapeo style"
Fyldt blæksprutte

Maden var god på Tapeo. Det er en nogenlunde turist venlig sted, så man ved, hvad man bestiller, og samtidig var retterne originale og smagfulde. Min favorit var den fyldte blæksprutte, som Sebastian ikke kunne lide, så jeg fik den for mig selv.


Vi havde en dejlig lang weekend i Barcelona med masser af dejlig og interessant mad og en lækker lejlighed. Vi overvejer at vende tilbage en sommer, så vi kan få mere nytte af gårdhaven - den vil sikkert være skøn at spise morgenmad i osv.

Ingen kommentarer: